Skip to main content

Mårten Gås

Välkommen att ta del av den festliga högtiden Gåsagille eller Mårtensfest, som den också kallas, på plats i Skåne enligt tradition. Mårten gås är ursprungligen en höstfest till firande av slakten och en markering av vinterhalvårets början.

Traditionell Mårten Gås-middag

Under vår resa firar vi Mårten Gås enligt traditionens alla regler med ett gåsagille som bjuder på fantastiska smaker och förstklassiga råvaror. Det serveras svartsoppa, svensk gås med klassiska tillbehör, samt skånsk äppelkaka med vaniljsås.

Spännande kulturaktiviteter

Under resan besöker vi även Vandalorum konst och designmuseum, det blir besök på Bosjökloster där vi hör om klostrets och slottets snart tusenåriga historia. På hemvägen gör vi ett besök på Kosta Boda, ett av världens främsta varumärken inom glas och glaskonst. Här serveras lunch innan vi kör hemåt.

Härligt lyxboende med SPA

Vi bor på Brösarps Gästgifveri och SPA som ligger i vacker natur vid porten till det fagra Österlen. Här hittar du trivsamma rum med alla bekvämligheter och möjlighet att skämma bort dig i den välutrustade SPA-anläggningen som erbjuder allt från bastu och bubbelpool till möjlighet att boka SPA-behandlingar.

Mårten Gås - en lång tradition med senare uppdateringar

Firandet av Mårten gås är som många andra svenska traditioner en kyrklig högtid som fått svensk särart. Namnet Mårten kommer ursprungligen från det katolska helgonet S:t Martin som högtidlighölls inför julfastan. På liknande sätt som vi äter semlor inför fastan på våren så brukade man tidigare även fasta inför jul. Mårtensafton var då sista chansen att smörja kråset inför fasteperioden och man serverade därför det finaste man hade. Gås råkade även vara S:t Martins attribut och blev därför ett givet inslag på menyn. Traditionen att äta gås på Mårtensafton finns belagd redan under 1500-talet inom de högre stånden i Sverige.

Men dagens meny är faktiskt inte så gammal utan det var först under 1850-talet som kombinationen svartsoppa, gås och äppelkaka lanserades av en krögare i Stockholm. I Skåne hade man tidigare kombinerat gåsen med lutfisk, men man anammade snabbt den moderniserade menyn.

Så vad är det då för ingredienser som hör ihop med en traditionell Mårten gås middag? Svartsoppa kanske inte passar alla, men man bör prova minst en gång. Tycker du att blodpudding är gott så kommer du nog att älska svartsoppa. Man kan se den lite som en lyxigare variant som baseras på gås istället för gris. Sen är går ju paradrätten helstekt gås inte heller av för hackor och tillbehören lyfter den till ännu högre höjder. Förutom den goda såsen så är äppelmos, rödkål, brysselkål och stekt potatis de självklara kompanjonerna - allt från det skånska närområdet. Och sist men inte minst en klassisk äppelkaka med vaniljsås. Skåne är välkänt för sina fina äppelodlingar och du kommer att förstå varför under den trevliga middag som du bjuds på under resan.

Fritextsökning
Resekalender
22/2Resträff 2023 ombord Viking Cinderellafrån 1 980:-
12/3Aida på Wermland Operafrån 4 980:-
30/3Trandansfrån 4 980:-
3/4Trandansen vid Hornborgasjönfrån 1 800:-
7/4Påsk på Knistad Herrgårdfrån 8 480:-
Kontakta oss
Adress:
EkmanResor
Södra Hamnvägen 13
115 41 Stockholm