Wermland Opera - Pajazzo och Gianni Schicchi

Välkommen att följa med oss till Värmland för att uppleva Leoncavallos Pajazzo och Puccinis Gianni Schicchi!
Vi bor på högklassiga Dömle Herrgård och njuter av den tidiga hösten. På vägen hälsar vi även på Cajsa Warg i Wadköping.

Information Värmlands Teater

Karlstads teater ritades av arkitekten Axel Anderberg, byggdes 1893 och invigdes 7 november med en invigningsprolog skriven av Gustaf Frödning.
Salongen rymmer 397 åskådare. I teatern finns en byst av Zarah Leander. Wermland opera använder teatern så flitigt att den i folkmun kallas just Vämlandsoperan även om någon formell namnjustering inte har gjorts. Teatern har under en tid använts som biograf men visar inga filmer idag. Vid renoveringen till 100-årsjubileet gjordes försök att återskapa det ursprungliga utseendet.

Värmland opera är sedan 2003 namnet på det som tidigare kallades Musikteatern i Värmland. Den anses ha sitt ursprung i den 1920 bildade Karlstads orkesterförening. Värmlandsoperan använder sig av Karlstads Teater för stora uppsättningar och av Spinneriet för de mindre. 1974 startades musikteater i Karlstad och Säffle.  Vid den länsmusikreform som genomfördes 1988, lades dessa samman med regionmusikavdelningen och Rikskonserters Värmlandskontor och kom att bilda Värmlands teater- och musikstiftelse.  Stiftelsen är lokaliserad till Karlstad och huvudman för Värmland opera och dess orkester.

Dagsprogram

  • Dag 1: Mot Karlstad!

    Avresa med vår EkmanResor 1st Bussness Class buss från Cityterminalen i Stockholm. Vi stannar längs vägen för en skön bensträckare och promenad innan vi rullar vidare mot Karlstad och lunchen. Därefter börjar det närma sig 15:00 och föreställning…
    Vi får uppleva operorna Ruggiero Leoncavallos Pajazzo, där svartsjuka och hat leder till ond bråd död. Dessutom Giacomo Puccinis komiska opera Gianni Schicchi, följer vi de giriga släktingarnas kamp för att roffa åt sig arvet efter den ännu knappt döde familjefadern. De båda enaktsoperorna ges som en helaftonsföreställning. Pajazzo sjungs på italienska med textmaskin. Gianni Schicchi sjungs på svenska. Efter en minnesvärd upplevelse väntar trerättersmiddag på anrika Dömle Herrgård, som i vanlig ordning välkomnar oss med öppna armar. Vi checkar in och pustar ut efter en innehållsrik dag tillsammans.

  • Dag 2: SPA, relax och hemgång

    Förmiddagen disponeras på egen hand, där bland annat frukost, SPA, padel, gym m.m. står på schemat. Kring lunchtid rullar vi österut, med stopp för avslutningslunch på Alsters Herrgård (27/9) som också var Gustaf Frödings födelsehem, alternativt centralt belägna Matbruket i Karlstad (4/10). Återigen mätta och belåtna rullar vi hemåt dit vi anländer kring middagstid.