Skip to main content

Vilnius och Klaipeda

Vilnius och Klaipeda – kryssning till Litauen

Vi reser till detta spännande och lite outforskade land, vår granne tvärs över Östersjön. Här är priserna fortfarande riktigt låga och inbjuder verkligen till shopping och att njuta god mat och dryck. Vi kör från Stockholm till Karlshamn och kliver senare ombord på färjan till Litauen och Klaipeda. Ombord blir det middag och dagen efter frukost innan vi kliver av. Klaipeda är Litauens äldsta stad med rik historia och unik blandning av arkitektur. Vi kör vidare till huvudstaden Vilnius, en stad med pittoreska kullerstensgator och fina torg. Vilnius är välkänt för exempelvis bärnsten i alla dess former och linnekläder av fin kvalitet. Staden kan minna lite om ett Stockholm på femtiotalet och huvudgatan Piles går från Katedraltorget till den välkända Gryningsporten med sitt magnifika kapell i stadsmuren, i gamla stans södra ände. Här blir det spännande stadsrundtur med lokalguide. Vi bor fint på moderna Comfort Hotel.

Dag tre väntar heldagsutflykt med guiden till Trakai, Druskininkai och Grutasparken. Efter frukost dag 4 beger vi oss tillbaka genom det Litauiska landskapet till Kaunas. Här finns kloster, kyrkor, slott och museer som visar stadens rika historia. Vi fortsätter sedan mot Klaipeda och DFDS fartyg som under natten tar oss till Karlshamn. På färjan äter vi middag tillsammans och sedan frukost såklart innan vi tar bussen vidare upp genom vackra Blekinge och vidare genom Småland mot Stockholm.

Fritextsökning

Dagsprogram

 • DAG 1: Karlshamn och fartyget till Klaipeda

  Vi kör från Stockholm till Karlshamn med flera trevliga stopp för kaffe och lunch. Fartyget avgår kl. 19 och ombord äter vi en 3-rätters middag i à la carte restaurangen Mare Baltikum.

 • DAG 2: Klaipeda och Vilnius

  Efter frukost ankommer vi Klaipeda kl. 9, Litauens tredje största stad. Här finns ett rikt utbud av shopping, nöjen och kultur samt vackra vita sandstränder.
  Vårt mål är huvudstaden Vilnius, landets äldsta stad och upptagen på Unescos världs-arvslista. Stora delar lades i ruiner under andra världskriget, men omfattande renoveringar har återskapat stadskärnan. De äldsta husen är över 500 år gamla. Här blandas barock och gotik och kyrkorna är många, den ena vackrare än den andra. Gediminas torn är Vilnius symbol och högst vajar den litauiska flaggan sedan 1988. På eftermiddagen gör vi en stadsrundtur med guide.

 • DAG 3: Trakai, Druskininkai ocxh Grutasparken

  Efter frukost åker vi 3 mil västerut till Trakai, slottet från 1300-talet som ligger på en liten ö i insjön Galvé. Det användes från början som försvarsborg och genom åren har det också varit palats, kunglig reträtt och fängelse.
  I närheten av Druskininkai, ca 130 km sydväst
  om Vilnius, ligger Grutasparken som är en skulpturpark med statyer och andra Sovjet-ideologiska föremål från tiden före Litauens självständighet.

 • DAG 4: Kaunas och fartyget till Karlshamn

  Efter frukost reser vi mot Kaunas, Litauens andra stad. Här kan vi besöka kloster, kyrkor, slott och museer som visar stadens rika historia. Här finns också ett stort shopping¬center, Akropolis, en shoppingupplevelse i amerikansk stil. Vi fortsätter mot Klaipeda och DFDS fartyg som tar oss till Karlshamn.

 • DAG 5: Karlshamn till Stockholm

  Vi äter frukost ombord och efter ankomsten till Karlshamn går vår resa hemåt igen mot Stockholm. längs vägen stannar vi för bensträckare, kaffe och lunch.

Karta