Dagsprogram

 • DAG 1: Äventyret börjar

  Från Stockholm reser vi norrut genom vårt vackra Sverige och ser hur landskapet långsamt förändras. Under resans gång gör vi flera stopp längs vägen och äter lunch tillsammans. Längs östkusten passerar vi Gävle, Sundsvall och når slutligen vårt första hotell, i Skellefteå. Där intar vi gemensam middag och sover ut efter resan. Ca 772 km.

 • DAG 2: Jokkmokks Marknad

  Dagen börjar med frukost innan vi sätter oss i bussen. Vi lämnar Skellefteå och via Piteå och Älvsbyn når vi fram till Storforsen för förmiddagsfika. Detta är ett av Europass största vattenfall, mäktigt även vintertid. Och efter halvannan timmes körning är vi så framme i Jokkmokk, där vi möts av marknadsvimlet med tusentals besökare från när och fjärran. Marknaden har ända sen tillkomsten för mer än 400 år sedan haft stor betydelse som träffpunkt för samer och handelsmän från kusten. Idag har det utvecklats till en av norra Skandinaviens största folkfester. Mot aftonen drar vi vidare norröver mot vårt hotell i Kiruna som blir vårt hem för två nätter. Ca 450 km.

 • DAG 3: Ishotellet och Jukkasjärvi kyrka

  När vi ätit frukost tar vi en rundtur i Kiruna, där stadens flytt av stadsdelar nu inletts. Därefter far vi ut till Jukkasjärvi, där Ishotellet byggs upp på nytt varje höst! En världsattraktion som sen något år kan erbjuda hotellrum i is året runt. Efter lunch och guidad rundtur rullar vi vidare till Jukkasjärvi kyrka med rötter ända tillbaka till 1600-talet. Finns den berömda altartavlan om laestadianismen, tillverkad av Bror Hjorth på 1950-talet. Middag äter vi på hotellet, innan det är dags för en kvällspromenad i Kiruna under ett förhoppningsvis färgsprakande norrsken. Ca 50 km

 • DAG 4: Mot Arvidsjaur

  Efter frukost kör vi söderut. Först till Gällivare, som liksom Kiruna upplever en stor folkomflyttning till följd av LKAB-gruvornas behov av nya områden; en dramatik som följs på plats av forskare från hela världen. Men Dundret – fjället invid Gällivare - ligger fast och är värt ett besök, om vädret så tillåter. Vi ska ta del av samiskt hantverk i högsta klass och få höra mer om hur den samiska kulturen klarar sig på 2000-talet. Middagen äter vi på vårt hotell i Arvidsjaur. Ca 350 km.

 • DAG 5: Mot Ådalen

  När vi ätit frukost och checkat ut färdas vi denna förmiddag via Sorsele och Storuman till Vilhelmina, där vi äter lunch vid en av Ångermanälvens källsjöar, Volgsjön. Vi följer älven ända ner till Sollefteå, och befinner oss då i det egentliga Ådalen, ”som skapades då Gud både log och vredgades”. Vidare till Kramfors och ådalsmonumentet i Lunde, som berättar om ett av de mest dramatiska ögonblicken i svensk 1900-talshistoria, sedan via Härnösand når vi under sena eftermiddagen vårt hem för natten - anrika Hotell Knaust i Sundsvall som väntar med middag. Ca 470 km.

 • DAG 6: Hemåt genom ”Södra Norrlands Kustland”

  Efter frukost åker vi den sista biten mot Stockholm, längs Hälsingekusten med fiskelägen, gamla bruk, sågverk och massafabriker samt de vackra kuststäderna Hudiksvall och Söderhamn. I dessa trakter äter vi lunch, innan vi drar vidare mot Norrlands äldsta stad, Gävle, som byggts kring sjöfart, fiske och industrier. Och ishockey förstås! Sen har vi inte långt hem till Stockholm dit vi når under sena eftermiddagen. Ca 390 km.