Skip to main content

Nordkap - Med Rovaniemi, Samecenter och Ishavskatedralen

Nordkap!

Följ med oss på en spännande resa genom Finland, Norge och Sverige, där vi besöker Världsarvet Rauma, Rovaniemi och samerna i Karasjok. En höjdpunkt blir Nordkapsklippan med bedövande vacker utsikt över himmel och hav. En unik naturupplevelse. På resan tillbaka genom vårt vackra Sverige besöker vi Kiruna och Jokkmokk.

Fritextsökning

Dagsprogram

 • DAG 1: Mot Åbo

  Vi samlas vid Viking Lines terminal för att stiga ombord på färjan som skall ta oss med över till Åbo.
  Vi tilldelas våra hytter och samlas sedan för gemensam a la carte middag.

 • DAG 2: Världsarvet Rauma

  Efter frukost kör vi av färjan i Åbos hamn och tar därefter en kort rundtur. Åbo var den viktigaste staden i den östra rikshalvan i mer än 500 år. Längs de finska vägarna färdas vi och under dagen gör vi givetvis stopp för lunch och kaffe. I Rauma stannar vi till för ett besök. Staden blev år 1991 den första finska staden att placeras på UNESCO:s världsarvslista över kulturminnen. Under 1700-talet omgavs staden av en tullmur som bokstavligen förhindrade staden från att byggas ut. När tullreglerna ändrades under 1800-talet utvidgades staden med ett flertal kvarter, vilket innebär att Rauma nu är den största ”levande” trästaden i hela Skandinavien. Rauma är framförallt känt som spetsknypplarnas stad. Vi stannar också till i svenskstaden Vasa. På kvällen äter vi middag tillsammans på vårt hotell i Raahe. Ca 580 km.

 • DAG 3: Rovaniemi & Saariselkä

  Vi äter frukost på hotellet och åker vidare utmed Bottenvikens kust upp till Kemi där vi svänger av mot Rovaniemi. Här kan man träffa tomten, livs levande! Finland lobbar hårt att tomtens officiella hemadress skall vara Rovaniemi. Här finns Santa Claus Village, där man kan se tomten i sitt arbetsrum, sända post från hans postkontor mm. Här ligger Polcirkeln som vi nu passerar på vår väg norrut. Vi åker vidare i Finska Lappland till Saariselkä där vi checkar in på vårt hotell. Vi samlas till gemensam middag.
  Ca 550 km.

 • DAG 4: Samecentret i Karasjok & Nordkap

  Efter en stärkande frukost åker vi vidare förbi Ivalo och Inari som är huvudort i kommunen som är Finlands största till ytan. Här ser vi också Enare Träsk, Finlands tredje största sjö. Vi passerar gränsen och kör in i Norge vid Kargasniemi, strax därefter ankommer vi Karasjok, samernas huvudort i Norge. Här besöker vi Samecentret med sin sameutställning och ser även en film om deras liv. Därefter fortsätter resan mot Nordkap där vi checkar in på vårt hotell som väntar med middag. Sedan är det dags för resans höjdpunkt, ett besök på Nordkapsklippan med sin bländande vackra utsikt över himmel och hav. Tillsammans med turister från hela världen väntar oss en oförglömlig afton. Ca 500 km.

 • DAG 5: Alta

  Vi lämnar Nordkap och Mageröja. Vi följer åter den vackra Porsangerfjorden där vi får uppleva den fantastiska naturen från färja på fjorden. Efter både kaffe och lunchstopp når vi Alta och dess museum med 6000 år gamla hällristningar. Här finns också en utställning om kraftverksbygget i Altaälven på 70-talet. Vi checkar därefter in på vårt hotell i Alta och äter gemensam middag. Ca 380 km.

 • DAG 6: Ishavskatedralen

  Efter frukost besöker vi Isnetoften som ligger mycket vackert beläget vid fjorden innan vi åker vidare mot Tromsö. Längs vägen bjuds vi på vidunderliga vyer över bl.a. Lyngentopparna som ofta är snöklädda även i juli! Två färjeturer väntar oss innan vi kommer till Tromsö, eller Nordens Paris som staden ofta kallas. Här besöker vi den berömda Ishavskatedralen. På kvällen äter vi gemensam middag på hotellet. Kvällen är fri för egna upptäckter, varför inte besöka midnattskonsert i katedralen, eller det välkända Polarmuseet. Ca 250 km.

 • DAG 7: Mot Kiruna

  Efter frukost åker vi vidare söderut. Vackra vyer bjuds oss hela vägen! De många krigsminnesmärkena minner om de hårda strider som ägde rum här 1940. Väl nere vid Ofotenfjorden börjar vi klättringen mot svenska gränsen. Vi gör ett stopp i Björkliden med den berömda Lapporten i bakgrunden. Utmed Torneträsk far vi vidare till Kiruna. Innan vi checkar in på hotellet i Kiruna tar vi en tur ut till Jukkasjärvi med sin kyrka och den fina altartavlan av Bror Hjort. Vi passerar också platsen för Ishotellet. I Kiruna bor vi på nya Scandic hotellet och äter en gemensam middag. Ca 400 km.

 • DAG 8: Jokkmokk

  Efter tidig frukost åker vi vidare mot Skellefteå via Jokkmokk där vi gör ett besök hos Jokkmokks Tenn.
  Här ser vi bl.a. de skickliga gravörerna i arbete. Ett stopp vid Polcirkeln är också ett måste. Vårt slutmål för dagen är Skellefteå och det berömda The Wood Hotel, där serveras gemensam middag på kvällen. Ca 474 km.

 • DAG 9: Hälsingekusten hemåt

  Efter frukost tar vi oss söderöver ner mot Stockholm igen, vi färdas längs den vackra Norrlandskusten och stannar för lunch på trevlig plats. Dagen blir lång, på kvällen är vi åter hemma efter en intressant , spännande och trevlig resa. Ca 771 km.

Karta

Avgångar & priser

AvresaAvreseortHotellLediga platserPris
2023-07-18Se anslutningBoende NordkapMer än 818 980:-BokaMer information
Resekalender
Kontakta oss
Adress:
EkmanResor
Södra Hamnvägen 13
115 41 Stockholm