Dagsprogram

 • DAG 1: Söderut, julmarknad och hyttsill!

  Vi lämnar Stockholm under morgonen och stannar längs med vägen för en bensträckare och ett matigare fika. Väl framme finns tid för en lite senare lunch för den som önskar innan det är dags att ge sig ut i julmarknadsvimlet i Kosta. Mot kvällen samlas vi för att tillsammans uppleva en unik middagskväll - med jul-hyttsill och glasblåsningsuppvisning! Hyttsill är en gammal tradition i Glasriket som går tillbaka till tiden när hyttan också var bygdens samlingspunkt.

 • DAG 2: Vilhelm Mobergs Utvandrarna och glashyttan

  Under morgonen avnjuts en stärkande frukost därefter får vi en rundtur i Glashyttan. Dagen fortsätter med en guidad tur i författaren Vilhelm Mobergs utvandrarbygder. Här känner vi historiens vingslag, det var i dessa trakter som människorna lämnade sina gårdar på grund av fattigdom och utvandrade till landet i väst- Amerika under 1800-talet. Vi får en guidad tur i Duvemåla och Rundkvistagården, utvandrarleden och ser Vilhelms Mobergs födelseplats. Därtill ser vi platsen där Utvandrarna (Troells originalfilm) spelades in.

  Efter gemensam lunch finns tid för spa och shopping. Framåt kvällen väntar en tvårättersmiddag på hotellet.

 • DAG 3: Kalmar

  Efter en stärkande frukost checkar vi ut och åker vidare mot den gamla medeltidsstaden Kalmar. Här blir det ett besök på Kalmar Läns museum där vi får möjlighet att ta del av de olika utställningarna, bland annat konstnären Jenny Nyströms utställning om hennes konstnärsliv. Jenny Nyström är från just Kalmar och har skapat många av de klassiska julkort vi har idag. För den som önskar går det bra att promenera runt och utforska ön Kvarnholmen med Stortorget och Kalmar Domkyrka.

  Vi sätter fart norröver och stannar på väl valt ställe för en avslutningslunch tillsammans innan vi kör sista biten till huvudstaden där vi beräknar vara åter omkring middagstid.

  Kalmar