Skip to main content

Gotland

Gotland - med Ingmar Bergmans Fårö

Följ med till Gotland när höstens fagra färger är på ingång.r. Under några fullspäckade dagar upplever vi tillsammans Östersjöns största ö med sin unika natur och kultur. Det blir besök på Ingmar Bergmans älskade Fårö där vi såklart också får se öns mest spektakulära raukfält. Att uppleva en genuin lammgård och den vackra Ekstakusten med Karlsöarna vid horisonten är andra höjdpunkter.

Vi bor centralt i högklassigt hotellboende i Visby som är Sveriges i särklass bäst bevarade medeltida stadskärna. Visby är en av Östersjökustens vackraste städer och givetvis ingår en guidad stadsvandring i detta UNESCO världsarv. Den som sett solen gå ned i Östersjön över det medeltida Visby med sin ringmur och sina kyrkoruiner glömmer det inte.

Fritextsökning

Dagsprogram

 • Dag 1

  Vi samlas på Cityterminalen för första etappen till Nynäshamn där Destination Gotlands bekväma och moderna fartyg väntar. Resan över till Gotland tar ca 3 timmar och ombord finns alla bekvämligheter inklusive restaurang. När vi åker av färjan väntar vår ciceron Åsa Ohlén-Olsson på oss och upptäcktsfärden på Gotland, Östersjöns största och rikaste ö tar sin början. Vi rivstartar med 2,5 timmes guidad tur i Visby, promenad och bitvis med buss. Denna vår vackraste och mest välbevarade medeltida stadskärna har många höjdpunkter och vi får se bl. a Almedalen, Botaniska trädgården, Visby Ringmur och Domkyrkan. Det är lätt att charmas av detta UNESCO världsarv på promenaden genom slingriga gränder fyllda av medeltida stenhus och kyrkoruiner.

  Vi checkar in på vårt hotell Kalk Hotel Visby och avnjuter en gemensam middag på hotellet.

 • Dag 2

  Morgonen dag 2 kliver vi på bussen för en heldagstur till Fårö och Norra Gotland. Färden mot färjeläget i Fårösund tar ca 1 timme och vi får se mycket av Norra Gotlands karga natur under bussresan. Efter en kort färd med en av vägverkets gula färjor landar vi på Fårö. Denna säregna och mytomspunna ö har mycket att erbjuda. På en rundtur av ön hinner vi besöka både imponerade raukfält vid havsstranden, Fårö kyrka med Ingmar Bergmans grav och imponeras av landskapet med sina gamla gårdar och betande lamm. Stopp görs för lunch på Fårögården, en genuin restaurang med god mat och fin traditionell gårdsmiljö. På resan tillbaka till färjeläget besöker vi Ingmar Bergman center där vi får lära oss mera om denne världsberömde filmregissörs verksamhet på Fårö.

  Färden går sen mot Restaurang Krusmyntagården norr om Visby som ligger vackert belägen vid havet. Här avslutas denna innehållsrika dag med en härlig middag tillsammans. Tid ges också för att ta en titt på den fina örtagård som ligger i anslutning till Restaurangen. Efter en kort bussfärd är vi åter på hotellet.

 • Dag 3

  Denna sista dag på Gotland ges möjlighet till lite egen tid i vackra Visby. Varför inte lite shopping eller ett besök på Gotlands Länsmuseum Fornsalen? Innan lunch samlas vi för utcheckning från hotellet och bussfärd till Restaurangen Lilla Bjers strax utanför Visby. Här serveras vi en trerätters lunch. Prisbelönta Lilla Bjers serverar i hög utsträckning mat lagad på gårdens egenodlade ekologiska grönsaker. Måltiden serveras i deras stora växthus och håller hög klass. Så går färden söderut för några timmars sightseeing längs Gotlands västra kust. Här besöker vi en av Gotlands pampiga skeppssättningar från bronsåldern innan färden går mot det historiska fiskeläget Gnisvärd med sina rader av fiskebodar längs havsstranden. Från bussen kan vi på turen längs den vackra Ekstakusten, beundra både Stora och Lilla Karlsö som syns ute i havsbandet. Om tid finns gör vi ett besök i en av Gotlands många medeltida kyrkor på färden tillbaka till Visby och färjeläget.

  Vi säger adjö till vår ciceron Åsa när bussen når Visby. Färjan som tar oss tillbaka till fastlandet väntar och vi anländer i god tid. Vi når Nynäshamn efter ca 3 timmars färd till havs och ca 21 är vi åter i Cityterminalen i Stockholm.

Resekalender
22/8Hjälmare Kanalfrån 1 680:-
25/8Vin och Trädgårdarfrån 8 980:-
3/9Åland över dagenfrån 1 280:-
4/9Kosta Bodafrån 3 980:-
5/9Värmland - Lerin, Mårbacka, Rackstad och Klässbolsfrån 4 980:-
Kontakta oss
Adress:
EkmanResor
Frihamnsgatan 4
115 56 Stockholm