ABC Skräddarsydd exklusiv vin-och Champagneresa

Njut av det goda i livet när ni följer med oss på en skräddarsydd exklusiv vin- och champagneresa till Frankrike!

Vi reser tillsammans med vårt fantastiska team och Andreas Grube, i bekväm EkmanBuss till några av Europas finaste vindistrikt där vi fyller dagarna med goda viner, mat och spännande historia. På bussen njuter vi av utvalda viner, tilltugg, vin-quiz, roliga samtal – och Andreas senaste kriminalroman ”Falsk som vin” på vägen ut i Europa. Vi träffar människor bakom vinet och besöker gårdar som sällan eller aldrig öppnar dörrarna för besökande turister. 

Andreas Grube är en av Sveriges mest välkända vinprofiler. Han har jobbat som journalist i 25 år – varav de senaste 13 åren som vinjournalist, där han regelbundet skrivit för bland andra Svenska Dagbladet, Allt om Vin, Allt om Mat och Wine Table. 

Dagsprogram

  • Dag 1: Stockholm - Göteborg

    Vi lämnar Cityterminalen i Stockholm på morgonen tillsammans med Andreas Grube, vinprofil, journalist och författare, vårt fantastiska Ekmanteam och bekväma EkmanBuss. På eftermiddagen anländer vi till Göteborg där vi går ombord på Stena Lines skepp som tar oss till Kiel över natten. Vi njuter av middagsbuffet och fartygets nöjesutbud innan vi kopplar av i våra utsideshytter.

  • Dag 2: Kiel- Aachen

    Det blir en härlig frukostbuffet ombord innan vi kliver iland i Kiel. På snabba vägar tar vi oss genom norra Tyskland och vårt mål för dagen staden Aachen. Ombord på bussen njuter vi av utvalda viner, tilltugg, vin-quiz och underhållande samtal.

    Andreas Grube är en av Sveriges mest välkända vinprofiler. Han har jobbat som journalist i 25 år – varav de senaste 13 åren som vinjournalist, där han regelbundet skrivit för bland andra Svenska Dagbladet, Allt om Vin, Allt om Mat och Wine Table. Han har en WSET Diploma-examen, och kan utöver det också titulera sig författare: 2023 skrev han tillsammans med sin fru Elin Grube den annorlunda och roliga vinboken ”Vin för en dålig dejt – och 49 andra tillfällen i livet”. Hösten 2024 debuterade han som skönlitterär författare med första delen i Vin&Noir-seren – ”I vinet ingen sanning”. En rafflande bladvändare om mutor, media, mord och monopolets makt. Våren 2025 släpptes andra delen i serien, ”Falsk som vin”.

  • Dag 3: Aachen - Épernay - Reims

    Idag kör vi genom Belgien och in i Frankrike. Vid lunchtid når vi staden Épernay här hittar men några av de största champagnemärkena. Flera av dem finns representerade längs Avenue de Champagne. Vi gör ett gemensamt besök i något av de berömda champagenhusen.
    På kvällen kommer vi till vårt eleganta hotel Radisson hotel Reims, där middag och sköna rum väntar. Reims är en huvudort för produktion av champagne och har en av Frankrikes största gotiska katedraler som traditionellt var kröningskyrka för de franska kungarna.

  • Dag 4: Champagne

    Dagen ägnar vi åt att besöka två fantastiska champagnehus.
    Charles Heidsieck – även kallad ”Champagne Charlie” – var en sann ikon i Champagne. Han grundade sin domain som 29-åring, och han var först i regionen med att ta sitt champagnehus till USA. Där rönte han enorma framgångar – men lyckades också hamna i fängelse i amerikanska söderna, anklagad för att vara fransk spion. Han benådades så småningom av självaste Abraham Lincoln och resten är, som man säger, historia. Det här är ett ikoniskt vinhus som vanligen inte tar emot grupper på besök.

    Palmer & Co är ett i sammanhanget ungt vinhus. Det grundades efter andra världskriget, då sju odlare bestämde sig för att gå samman och göra vin under ett och samma namn. Idag är man många fler producenter, men kvaliteten på vinerna är utsökt.
    Nyckeln till husets höga renommé är bland annat stor tillgång till vingårdar klassade som grand cru och premier cru, samt den höga andelen reservvin i champagnerna.
    På eftermiddagen är vi tillbaka i Reims och vårt hotell.

  • Dag 5: Reims - Chablis - Beaune

    Efter frukost lämnar vi nu Reims och champagnedistriket och tar reser mot nästa vinområde Bourgogne. På vår väg dit stannar vi till för att prova utmärkt Chablisvin hos berömda Clotilde Davenne. På eftermiddagen kommer vi till staden Beaune, som är Bourgognes smakfulla vinhuvudstad.
    De anrika och knotiga vinrankorna runt stadskärnan avslöjar delvis stadens historia och själ. I Beaune produceras några av världens bästa viner, Grands Crus och Premier Crus av världskända vinproducenter, och som exporteras till hela världen.
    Vi bor centralt på enklare hotel och kan passa på att promenera runt till stadens sevärdheter.Beaune är en promenadstad, med en liten stadskärna och korta avstånd.

  • Dag 6: Bourgogne

    Idag besöker vi två vingårdar i Bourgognedistriktet.
    Vi återkommer med namnen på vinhusen lite längre fram.

    Detta område är faktiskt så unikt att Les Climats des Bourgogne är ett av UNESCOs världsarv sedan år 2015. Ingen annanstans i världen har man kopplat vinet så detaljerat till den plats som vinet växt på, vilket skapar helt unika viner. Ett kulturellt område att skydda och bevara för framtida generationer.

    På eftermidagen återvänder vi till vårt hotell i Beaune.

  • Dag 7: Beaune - Alsace

    Nu reser vi från Bourgogne och in i nästa berömda vinområde Alsace på gränsen till Tyskland.
    Med sina 170 kilometer är Alsaces vinväg en av de äldsta och mest välkända i världen. Den löper genom en rad pittoreska samhällen som Riquewihr, Eguisheim och Kaysersberg – byar där korsvirkeshus i regnbågens alla färger, smala gränder och blommande balkonger skapar ett nästan overkligt vackert sceneri.
    Vi gör ett besök hos Hugel & Fils. Familjen Hugel har gjort vin i den idylliska byn Riquewihr ända sedan 1639, vilket gör dem till ett av de äldsta familjeägda vinhusen i världen. Idag drivs firman av den tolfte generationen – och en trettonde står i startgroparna för att ge sig in i verksamheten. Hugel var först i Alsace med söta viner av typen Vendange Tardive och Selection de Grains Nobles, även om man idag kanske är mest kända för sina krispiga, friska och mineraldrivna torra vita.
    På eftermiddagen kommer vi till nästa vingård, Marcel Deiss som förfogar över 50 hektar biodynamiskt odlad mark, splittrat på nio kommuner med stor jordmånsvariation. Detta är grunden till att Jean-Michel Deiss, som idag driver gården, valt att vinifiera alla olika lägen för sig. Här är det vingårdsläget snarare än druvan som sitter i förarsätet. En sann pionjär som är nästintill omöjlig att få besöka.
    Idag övernattar vi i lilla staden Obernai i Alsace, här bor vi på ett litet charmigt hotell, med nyrenoverade rum.

  • Dag 8: Obernai - Hildesheim

    Efter fantastiska dagar i Frankrike med härlig kompott av franska delikatesser, viner, sevärdheter och där vi träffat människorna bakom vinet och besökt gårdar som sällan eller aldrig öppnar dörrarna för besökande turister.
    Vänder vi nu kosan norrut in i Tyskland och till staden Hildesheim.
    Vi kommer att övernatta på ett bra hotell nära det berömda marknadstorget med sina berömda medeltida korsvirkeshus.
    Vårt trevliga hotell bjuder på middag och sköna rum att koppla av i.

  • Dag 9: Hildesheim - Kiel

    Vi börjar md frukost sedan finns ledig tid att upptäcka Hildesheim på egen hand innan avresa mot Kiel.
    I Kiel tar vi fartyget över till Göteborg. Ombord blir det svenskt julbord med dryck inkluderat och efteråt möjlighet för shoppping. Vi övernattar i utsideshytter även på denna sträckan.

  • Dag 10: Göteborg - Stockholm

    På resans sista dag tar vi oss från Göteborg tillbaka till Stockholm
    Dit vi beräknas ankoma på eftermiddagen.
    Väl framme på Cityterminalen lämnar vi vår buss för denna gång, fyllda av många nya intryck, smakupplevelser och kanske en och annan flaska vin i bagaget!

    Vänligen notera att vingådrar kan komma att ändras.

Avgångar & priser

AvresaAvreseortHotellLediga platserPris
2025-11-14Se anslutningBoende ABCMer än 831 980:-BokaMer information