Ölresa i Tjeckien

Bokningskod: Tjeckien

Ölets Tjeckien - Bryggerier, Prag och Plzen

Tjeckien har varit känt som öl-land redan innan 1200-talet och har idag över hundra ölbryggerier, allt från okända små mikrobryggerier till internationellt välkända märken. På denna resa kommer vi besöka några, anrika gamla bryggerier, moderna välkända, och mikrobryggerier. Vi upplever också Prag med Pragborgen och Gamla stadens kärna. Vi åker till Plzen som är den stad som först associeras med öl och deras världsberömda Pilsner Urquell. Följ med på en smakfull resa!

 

Dag 1  Mot Tyskland

Tidig morgon startar resan från Stockholm för att under dagen ta oss med dag färja över till Tyskland och så småningom nå Rostock och vårt hotell för natten. Ca 860 km

Dag 2 Mot Prag

Efter frukost på hotellet fortsätter vi längs Tysklands vägar, äter gemensam lunch längs vägen för att nå Prag under eftermiddagen. Den tjeckiska huvudstaden är en av de mest lockande och mest besökta huvudstäderna i Europa. Prags gamla stadskärna med tre stadsdelar, Gamla Staden, Lillsidan och Borgen är det största konglomeratet i världen som är ett UNESCO-skyddat världskulturarv. Efter incheckning på vårt hotell som ligger i hjärtat av Prag, möter vi upp vår lokala guide för en stadsvandring genom delarna av Gamla staden. Vi ser bland annat gamla stadens torg med den astronomiska klockan som är en av Prags största sevärdheter, vi korsar den medeltida Karlsbron över floden Vltava till Lillsidan, där vi avslutar rundvandringen.

Därefter väntar gemensam tjeckisk middag i gamla stan. Ca 585km

Dag 3 Prags ölbryggerier

När vi ätit frukost har vi förmiddagen fri att upptäcka Prag på egen hand.
Lunch intas på egen hand i staden. På eftermiddagen är det dags att utforska några av Prags ölbryggerier – Först besöker vi microbryggeriet Pivovarsky Dum, på bryggeriet stoltserar man med ett antal udda ölsorter som är mycket svåra att hitta någon annanstans. Här provsmakar vi några av deras ölsorter.

Från Pivovarsky Dum går promenaden vidare till ett av Prags mest kända små bryggerier, U Fleku. Detta är ett av de allra äldsta bryggerierna i Prag och brygger bara ett enda öl, ett mörkt sådant som vi givetvis provsmakar vi deras öl.  

Vi gör också ett besök hos mikrobryggeriet Pivovar Narodni, de tillverkar tre sorters öl, i väldigt små serier. Dessa får vi upptäcka och smaka på innan vi vandrar vidare till bryggeriet U Medvidku, de kallar sig det minsta av Prags bryggerier men med det största utbudet ölutbudet. De tillverkar bl.a. det starkaste naturligt jästa ölet i världen! Här går vi på visning och provmsakning på bryggeriet där vi avslutar med gemensam middag på deras egen restaurang.

Dag 4: Plzen & Purkmistr

Efter frukost checkar vi ut och beger oss mot Plzen, ölets huvudstad.

Själva staden är liten och domineras av tre ölbryggerier, varav Pilsner Urquell, som kanske är det mest kända tjeckiska ölmärket i världen. Vi checkar in på vårt lite enklare men charmiga hotell och därefter väntar besök på Pilsner Urquel. Här går vi på en rundvandring i bryggeriet och äter efteråt gemensam lunch i bryggeriets restaurang Na Spilce. På promenadavstånd från bryggeriet finns deras berömda öl muséet som är en gammal bryggeribyggnad. Här får vi se hur ölet bryggdes förr och vilka redskap och metoder som användes. Under visningen får vi också möjlighet att smaka på denna välkända och klassiska öl. Efter det stora bryggeriet Urquell förflyttar vi oss till det mindre ölbryggeriet Purkmistr i samma stad, där blir det ölprovning innan det är dags för middag bryggeriets lokaler. Ca 95 km

Dag 5 Cesky Krumlov,

När vi ätit frukost fortsätter vi resan mot södra Tjeckien som är full av historiska medeltida städer. Vårt mål är Cesky Krumlov, av UNESCO skyddat världsarv men för oss mer intressant för ölet Budvar.

Längs vägen stannar vi för lunch.  Väl framme tar vi en rundtur innan vi inkvarterar oss på vårt centrala hotell. Därefter väntar visning av storbryggeriet Budvar – Budweiser där vi testar deras opastöriserade öl och äter middag på en av bryggeriets restauranger. Ca 157 km

Dag 6 Detenice Chateau

Efter frukost beger vi oss norrut och passerar ytterligare några vackra småstäder, för att under eftermiddagen nå den lilla staden Detenice. Här finns ett slottet Detenice Chateau som också är ett lanthotell, en medeltida pub och ett litet bryggeri som har fått flera utmärkelser för sitt öl. Här ska vi stanna för natten och upptäcka alla tre delar. Vi börjar med gemensam lunch i slottets restaurang. Därefter går vi på guidad tur innan vi ska på ölprovning och visning av bryggeriet.

På kvällen äter vi gemensam middag tillsammans på slottet. Ca 239 km

Dag 7 Hemresa

Efter frukosten är det dags att bege oss hemåt igen. Genom tyskalands landskap åker vi och längs vägen äter vi lunch. Under sena eftermiddagen når vi Travemündes hamn för att återigen ta oss över Östersjön tillbaka till Sverige. På kvällen äter vi gemensam middag Ca 661km

Dag 8 Mot Stockholm

Efter tidig frukost rullar vi av färjan i Trelleborg och påbörjar vår hemresa genom Sverige.

Under dagen stannar vi för lunch på trivsamt ställe och beräknar att nå Stockholm under eftermiddagen igen. Ca 644 km

I resan ingår
Båtresa Sverige-Rostock,
Travemünde-Trelleborg,
Del i tvåbäddsrum/utsideshytt,
7 Frukost,
10 Måltider,
Öl provningar och besök enligt program,
Reseledare och Bussresa
(med reservation för ändringar på ölbryggerier)
Avgångar
20 mar 2019 (onsdag)

Fullbokat
14640 SEK
Avgångsplats
Stockholm Cityterminalen kl.05.45
extra
Enkelrum/hytt 1 900:-