Nya Zeeland

Bokningskod: NYAZ

Precis på andra sidan jordklotet ligger J.R.R. Tolkiens motsvarighet till vårt nordiska Midgård; magiskt dramatiska vidder, varma källor, kiwi-fåglar och papegojor, trolsk regnskog och gröna kullar, grottor och gyllene stränder… av många beskrivet som paradiset på vår jord.

Nu reser vi dit tillsammans!

 

DAG 1-2. Mot Auckland

Vi samlas efter incheckningen på Stockholm Arlanda Flygplats för att

ta oss via Singapore och till Nya Zeeland. Det blir buss från

flygplatsen till vårt hotell och därefter en rundtur i den mäktiga staden Auckland.

Dag 3 Auckland

När vi landat i Auckland och fått vårt bagage på flygplatsen, möts vi av vår lokala guide och chaufför som med buss tar oss med för att upptäcka detta spännande land. Vårt äventyr börjar i Auckland, staden med sin dramatiska natur – häftiga inaktiva vulkaner och frodig vegetation. En livlig stad med 190 folkslag och ett härligt subtropiskt klimat. Här får vi en rundtur i staden och äter gemensam lunch. Under eftermiddagen checkar vi in på vårt nära belägna hotell. På kvällen tar vi tar oss till den roterande restaurangen Sky City Orbit Brasserie för en utmärkt trerätters måltid och makalösa, varierande vyer av staden och Haurakigulfen. Denna panoramautsikt fortsätter att förgylla kvällen uppe i Sky Tower.

Dag 4 Waitomo grottorna och Rotorua

Vi lämnar staden och kör genom gröna Bombay Hills, innan vi möter nya vackra vidder, Waikato. Senare kör vi genom den lilla staden Ngaruawahia, Maorikungens hemstad och vi rullar vidare till Waitomo byn. Här blir det guidad visning i den spektakulära Glowworm grottan med sina snirkliga grottdekorationer och den minst lika imponerande Katedralgrottan där Nya Zeelands egen operadiva Kiri Te Kanawa uppträtt. Vår kunniga guide berättar underhållande historien om den miljonåriga grottbildningen och legenden bakom detta sofistikerade mästerverk. Det blir en perfekt avslutning på Waipati Beach med en båttur genom Glowworm Grotto som glittrar av Arachnocampa luminosa- ett knott som avger ljus genom bioluminiscens. Av besökare beskrivet som ”att färdas under en stjärnklar natthimmel”. Vårt sista mål denna dag blir Rotorua som är centrum för denna vidsträckta geotermiska region. Gejser, bubblande ler-dammar, ångande svavelsjöar ger oss bevis på vår planets mäktiga och fascinerande storslagenhet. Staden präglas mycket av den välkända inhemska Maoriska kulturen som berikar och smyckar Rotorua. Vi checkar in på ett centralt beläget hotell i närheten av den vackra Lake Rotorua. Middag på egen hand. Ca 360 km

Dag 5 Rainbow Springs och Tamaki

Efter frukost skall vi denna dag få uppleva sevärdheter i och kring Rotorua och bekanta oss med Kiwifågeln. Vi besöker Rainbow Springs och får en guidad tur i denna vackra naturpark med en riklig flora och fauna, t.ex. 135 olika sorters träd och ormbunkar. Många av Nya Zeelands stora fåglar kan ses i de stora aviarierna och i Kiwi Huset där vi får beskåda den gäckande Kiwi fågeln som är Nya Zeelands nationalsymbol, regnbågsforell finns också att se och mata. Därefter tittar vi in ”bakom kulisserna” och ser deras bon och äggkläckning. I parken ges det möjlighet till lunch på egen hand. Sedan kör vi vidare och får delta i en trävandring i den närbelägna Redwood skogen.

Vi möts av 21 hängbroar som sammanfogar de 22 av de majestätiska, 110 åriga träden. En säregen upplevelse där vi möter skogen ur ett helt annat perspektiv. Efteråt kommer vi att följa med en s.k. Tamaki-coach till ett traditionellt Marae, en helig träffpunkt just utanför Rotoura. Vi kommer att besöka ett speciellt trähus avsett för Maoritraditioner där vi välkomnas av våra värdar och bl.a. får se framträdande av olika danser och deras speciella matlagningsmetoder. Här är vi delvis utomhus så passande är bekväma skor och varma plagg. En spännande och smakrik middag kommer att serveras med traditionell mat och läcker dessert. Vi anländer senare på kvällen tillbaka till hotellet.

Dag 6 Vinprovning på Nya Zeelands äldsta vingård

Efter frukost ska vi så fortsätta vår underbara resa söderut till Napier, beläget i Hawke´s Bay regionen. Napier med sina frodiga fruktodlingar, världsberömda vingårdar och fårskötsel. En massiv ombyggnation av staden på 1930-talet efter en våldsam jordbävning har givit Napier sin unikt välbevarade Art Deco stil och karakteristiska Maori motiv med byggnader av Louis Hay. Vi bjuds på vinprovning och tvårätters lunch i Nya Zeelands äldsta vingård, ett stenkast från Napier, Mission Estate Winery, som grundades 1851. En härlig lunch kommer att avnjutas i vingårdens restaurang.

Senare rekommenderas en promenad längs Marine Parade vid bukten i Napier - en slående upplevelse! Under eftermiddagen checkar vi in på vårt fina hotell beläget precis vid havet.

Middag intas på egen hand. Det finns många trevliga restauranger att välja mellan i närområdet.

Ca 218 km

Dag 7 Wellington

När vi fått frukost så kommer vi att under dagen färdas vidare söderut till Nya Zeelands huvudstad, Wellington. Vi kommer att se ett grönt landskap fyllt av får- och boskapsfarmar och längs vägen ska vi besöka Mount Bruce National Wildlife Centre. Ett givande stopp på vår resa! Här får vi se en del av det varierande djurlivet på ön. Efter ytterligare magnifika vyer längs vår väg kommer vi så till den kosmopolitiska staden Wellington, känd för sitt pulserande stadsliv. "The capital of cool" även kallad. Bästa shoppingen finner vi på bohemiska Cuba Street. Vidare finner vi caféer och restauranger i världsklass, en blomstrande kultur och en aktiv livsstil – gärna promenader i denna vänliga innerstad som är omgiven av magisk skönhet, gröna kullar och ett attraktivt hamnområde.

Vi kommer att göra en storslagen stadsrundtur och färdas upp på Mount Victoria som erbjuder en makalös panoramautsikt av både centrala Wellington och dess utkanter, den pittoreska hamnen, Cook Sund och förmodligen även Southern Island. Vi kommer också att besöka Botaniska trädgården för att se Begoniahuset och Rosenträdgårdar. Om tiden tillåter ser vi även ”Bikupan” från 1960-talet och andra parlamentsbyggnader samt St. Paul’s Kyrka. Vi fortsätter med Te Papa som är Nya Zeelands interaktiva nationalmuseum och som bjuder på landets konstskatter, Maorikonst och kultur - kolonialhistoria. Därefter checkar vi in på vårt hotell och middag intas på egen hand i denna härliga stad. Ca 239 km

Dag 8 Färja och buss mot Nelson

Efter frukost kliver vi ombord på färjan som tar oss över sundet Cook Strait till hamnen Picton, en färd på tre timmar som betraktas som en av världens absolut vackraste! Vi går iland på den södra av Nya Zeelands öar och rullar vidare mot staden Nelson, där vi ser en spännande kontrast mellan branta berg och vidsträckta slätter. Landskapet Marlborough vi passerar har snöklädda berg, gröna vidsträckta fält med vinrankor, magiska bergformationer och djupblått vatten. Vi kör exempelvis förbi den skönt belägna bron Pelorus Bridge på vår väg. Staden med sin hamn är centrum för ett mycket produktivt distrikt gällande humle- och fruktodlingar, vingårdar och övrigt jordbruk. I regionen finns 3 Nationalparker i detta sagolikt vackra landskap med sina blå sjöar och sköna sandstränder. Dessutom finns 350 konstnärer i området och i staden vilket gör det till en fantastiskt kreativ och sprudlande plats med många gallerier t.ex. Ombord ges det möjlighet till lunch. Vi checkar in på vårt centrala hotell där vi stannar i två nätter. Middag intas på egen hand.

Dag 9 Abel Tasman National Park

När vi ätit frukost ska vi denna dag färdas längs med Tasmanbuktens kustlinje vid Abel Tasman Nationalpark. Bussen tar oss via den magnifika kusten upp till Kaiteriteri där vi sedan kryssar med färja längs den fascinerande sköna kustlinjen. Vi anländer med kryssningsfartyget till Tonga Beach och här väntar en två timmar lång vandring genom det frodiga skogbeklädda landskapet mot gyllene stränder längs Bark Buktens breda flodmynning, med sina fantastiska vattenfall. Det blir en klassisk picniclunch innan vi fortsätter till Medlands Beach för att där bli hämtade och sedan färdas tillbaka till Nelson och vårt hotell. Middag på egen hand.

Dag 10 Punakaiki

Idag kör vi efter frukost söderöver mot Punakaiki, en ort belägen på västkusten av den södra ön. Genom gröna frodiga fält och förbi tallbeklädda berg går vår färd. Vi passerar exempelvis förbi Buller Gorge hisnande svängbro. Framme i Punakaiki kan vi beskåda de märkliga pannkaks-liknande klippformationer och s.k. blåshål som oräkneliga år av vinden och vattnets påverkan skapat. 

Senare under kvällen väntar oss vår middagsbuffé uppdukad på hotellet. Ca 349 km

Dag 11 Flygtur över Franz Josef Glaciären             

På morgonen kör vi mot den dynamiska glaciären Franz Josef, den första av västkustens två välkända glaciärer. Här ges möjlighet att se detta storslagna naturfenomen genom en privatflygtur över denna majestätiska isbildning som mäter hela 12 km. Detta är ett minne för livet! Här stannar vi sedan på ett hotell i närheten och på kvällen kommer vi att avnjuta en härlig trerätters middag i restaurangen.

Ca 134 km

Dag 12 Mot Queenstown

Efter frukost kommer vi att resa söderut, från Franz Josef till Queenstown som ligger vid Wakatipu sjön och där vi ska stanna i tre nätter. Vi passerar sagolikt vackra bergskedjor och ett antal mindre städer. Genom tallskogar till Bruce Bay och vidare längs havsbandet njuter vi av landskapet på den slingrande fantastiska Haast Pass Highway. Queenstown är en året-runt skidort som ligger mycket vackert belägen mellan branta snöklädda berg, gröna skogar och växtlighet och i bakgrunden den majestätiska bergskedjan Remarkables Range, liksom stigande upp ur den blå sjön. Staden är kompakt och kan lätt utforskas till fots. Här finns förutom alla naturupplevelser många olika restauranger, barer och butiker att välja på. Sjön är skapat ur en tusenårig glaciärprocess, och en mystisk företeelse har gjort att djupet på sjön varierar upp till flera decimeter varje minut. Fenomenet blev till en Maori-myt som säger att en gammal Taniwha/demon fortfarande andas under ytan... Vi tar en kort rundtur i staden, därefter väntar incheckning på vårt hotell och har sedan resten av dagen till förfogande. Middag på egen hand. Ca 404 km

Dag 13  Queenstown på egen hand

Där finns väldigt många olika saker att se och göra i denna stad. Vi förslår exempelvis att "bestiga" Bob’s bergstopp med gondol för att beskåda den vackra vyn över Wakatipu sjön och Remarkables Range. Besök kanske också Kiwi & Birdlife Park. Om du har lust att promenera i staden, strosa gärna längs kusten till Queenstown trädgårdar, eller ta en halvdags guidad tur genom Beech skogen och lyssna till vacker fågelsång. Man kan även ta sig ut på Wakatipu sjön med ångbåten TSS Earnslaw och  besöka en fårfarm, för att nämna några av de äventyr som finns att tillgå.  Lunch och middag på egen hand.

Dag 14 Milford Sound

Idag gör vi en utflykt från Queentown och Wakatipu sjön och kör mot Milford Sound, en paradisliknande djup fjord som sträcker sig ut till Tasmanhavet. Vi passerar storartade bokskogar, kör längs vackra Cleddau Canyon där vi kan få se en glimt av Mitre-toppen och slutligen når vi det spektakulära Milford Sound. Vi tar en färjetur på denna fjord, med lunch ombord på båten. Här får vi verkligen uppleva hur naturen på ett makalöst sätt skapat de landskap som slutligen bildade Nya Zeeland. Denna tusenåriga process blev till Milford Sound, den nordligaste fjord som är en del av Fiordland National Park, och utan tvivel den mest dramatiska. Här mitt i all enastående skönhet finner man kaskad-vattenfall som faller längs terassvis liggande klippor, yppiga regnskogar, och den mäktiga bergstoppen Mitre Peak, som reser sig en hel mil upp mot himlen. Under sena eftermiddagen färdas vi så tillbaka den oerhört vackra vägen till Queenstown, genom Homer Tunnel och Hollyford Valley i Fiordland, förbi den vackra Lake Te Anau, Nya Zeelands näst största djupblå sjö och så småningom kommer vi tillbaka till vårt hotell. Middag på egen hand Ca 580 km

Dag 15 Mount Cook

Vi lämnar nu Queenstown och kör mot Mount Cook, genom ett landskap bestående av de enastående södra alperna omgivna av en vacker, av glaciärer formad terräng. Snart anländer vi till Mount Cook National Park, som består av 15 bergstoppar där varje spets reser sig majestätiskt, över 3000 meter. Mount Cook är beläget vid Tasman floden, vilket bjuder på en enaståede vy över den vegetation som täcker sluttningen ner mot vattnet. Vi anländer till "Edmund Hillary Alpin Centre" som är en hyllning till Sir Edmund Hillary, humanist, ambassadör, och en av världens främsta forskare. Här visas Araoki Mount Cook regionen, dess invånare och plats i universum. Centret har världens enda teater med 2D och 3D, samt ett Digital Dome Planetarium i världsklass. Museet i Centret visar oss den spännande historiken om området, och naturligtvis om Sir Edmund Hillary. Vi bor på The Hermitage Hotel, helt enastående beläget med en fenomenal utsikt över snöklädda berg, den gröna vegetationen och Tasman floden. Under kvällen serveras vi middagbuffé på hotellet.
Ca 263 km

Dag 16 Christchurch

Vi kör idag mot vårt sista besöksmål, Christchurch. Ofta omnämnd som Trädgårdsstaden, karaktäriseras Christchurch av majestiska träd, vidsträckta parker och trädgårdar, av vilka den största är Hagley Park, som ligger mitt i staden. Överallt kan man hitta botaniska trädgårdar och den vackra byggnaden Canterbury Museet ligger centralt. Floden Avon slingrar sig stilla genom stadens sevärdheter, och utmynnar i  Stilla havet. Port Hills med sina höga klippor reser sig ståtligt över det plana slättlandskapet. Kullen separerar staden från den vulkaniska halvön Banks med hamnen Lyttelton dit brittiska bosättare kom med sina skepp år 1850 och etablerade den första riktiga staden på Nya Zeeland. Staden som genomgått lite av en återfödelse då renovering och ombyggnation skedde i stor utsträckning efter flera jordbävningar 2010-11. Denna afton kommer vi att ha en trerätters avskedsmiddag på restaurangen "Curator’s House" som ligger i de pittoreska Botaniska trädgårdarna. Ca 329 km

Dag 17-18 Hemåt

Efter frukost påbörjar vi så vår resa tillbaka till Sverige och  Stockholm. Vi lämnar bakom oss detta natursköna, mystiska, sagolika och enastående vackra "Middle-earth".Vi flyger via Singapore och landar i Stockholm igen dag 19 med otroliga minnen i bagaget!

I resan ingår
Flyg t/r Stockholm – Auckland med Singapore Airlines
Del i dubbelrum,
16 Frukostar,
12 Måltider,
Besök och entréer enligt program.
Privat flygtur över Franz Josef,
Svensk färdledare,
Lokalguide och samtliga transporter.
Avgångar
20 mar 2020 (fredag)

Platser finns
79800 SEK
Hotellinfo
Rydges Auckland Hotel
Princes Hate Hotel
The Crown hotel
Rydges Wellington
Rutherford Hotel Nelson
Beachfront Hokitika Hotel
Senic Hotel Frans Josef Clacier
Senic Suites Queenstown
The Hermitage Hotel
Distinction Christchurch Hotel
Avgångsplats
Arlanda Flygplats, Stockholm
extra
Enkelrum 20.000:- (mycket begränsat antal)

För mer information om visum & vaccination:
https://www.erv.se/privat/reseinformation/landsguiden/nya-zeeland/