Alsace, Bourgogne, Champagne & Chablis

Bokningskod: ABC

Denna resa är märkt med Hälsingebocken! Det innebär att vi erbjuder anslutning från Hälsingland - från t.ex. Hudiksvall och många fler orter längs vägen till Stockholm! Ring oss för mer information.

 

ABC - Alsace, Bourgogne och Champagne & Chablis
Njut av det goda i livet när ni följer med oss till Frankrike!

Här gläds vi inte enbart åt utsökta viner utan får även uppleva den franska idyllen. Genom fridfulla städer, pittoreska byar, stora vinfält och fantastiska landskap ser vi några av världens främsta vingårdar och får vara med om kulinariska högtidsstunder. Här avnjuts lantliga rätter som Boeuf Bourguignon och Coq au Vin tillsammans med förträffliga viner från Alsace, Bourgogne och Chablis.

DAG 1. Lördag 19 oktober      Mot Göteborg
Vi startar vår resa med buss från Stockholm och under färden stannar vi för lunch. Vid 17-tiden ankommer vi till Göteborg där Stena Lines fartyg under natten tar oss över till Tyskland. Ombord äter vi middag tillsammans innan vi sover ut i våra hytter. Ca 470 km.

DAG 2. Söndag 20 oktober     Mot Ahr
När vi ätit frukost fortsätter resan genom Tyskland och så småningom anländer vi till det välkända vinområdet Ahr och vårt hotell i Bad Neuenahr. Ahrdalen är det närmaste vinområdet från Sverige räknat. Efter en lång dag checkar vi in på vårt fina hotell och sedan väntar gemensam middagsbuffé på hotellet. Ca 564 km.

DAG 3. Måndag 21 oktober   Champagne
Efter frukost rullar bussen vidare mot Frankrike och staden Reims. Här äter vi sen gemensam lunch på den lokala restaurangen L’Apostrophe. Därefter tar vi en liten promenad i Reims omgivningar. Under turen gör vi också ett kort besök i den vackra Cathédrale Notre-Dame de Reims innan vi åker sista biten mot ”Champagnestaden” Epernay och vårt hotell för kommande två nätter. Vi gör ett besök på en av områdets champagnehus där vi såklart också provsmakar.
Senare tar vi en promenad till kvällens restaurang som väntar med middag. Ca 414 km

Dag 4. Tisdag 22 oktober        Epernay
Efter hotellets frukost beger vi oss till något av de mer välkända champagnehusen beläget i Marne-dalen. Det blir besök och provsmakning av champagne. Denna dag äter vi lunch och middag på egen hand. Fråga gärna vår reseledare om tips på restauranger. Finns mycket trevligt att välja bland i Epernay!

Dag 5 Onsdag 23 oktober       Brocard & Meursault
Efter frukost kör bussen vidare mot staden Beaune och vårt hotell för de närmaste nätterna. Tre dagar i Bourgogne och dess omgivningar som vi ska fylla med smakupplevelser. Det blir en härlig kompott av franska delikatesser och äventyr! Frukost serveras varje morgon och under dessa dagar har vi valt att middag ingår endast första kvällen och de andra två får var och en möjlighet att själv botanisera bland den mängd restauranger som finns.

Vi besöker vingården Brocard och får här bekanta oss med Chablis och dess viner på bästa möjliga sätt. 1973 flyttade Jean-Marc Brocard till Préhy och skapade sin vinproduktion mitt i de gröna vinfälten. Tillsammans med sin svärfar skapade de den balans och harmoni som krävs för att göra ett bra vin, enligt de båda vinkännarna. Här smakar vi på några av gårdens viner.

Därefter beger vi oss till vingården och slottet Château Meursault. Här tillverkas viner som säljs över hela världen. Slottet har årligen mer än 20.000 besökare och är en av de mest besökta vingårdarna i området. Här får vi en rundtur och givetvis en provning på utvalda viner.

Dag 6. Torsdag 24 oktober     Cassisium & Domaine Lucien
När vi ätit frukost på hotellet är det dags för ett besök på Cassisium som sedan år 1933 tillverkat sina unika svartvinbärsdrycker. Cassis blandas med Bourgogne Aligoté och man får då den dryck som kallas Kir som då den blandas med champagne blir - Kir Royale. Vi får under vår rundtur höra historien bakom Cassisium, se hur tillverkningen går till, och möjlighet att provsmaka. Därefter äter vi en härlig lunch tillsammans.

Vi kör sedan till den lilla pittoreska byn Échevronne som ligger några få kilometer nordväst om Beaune. Här finner vi den 15 hektar stora vingården Domaine Lucien Jacob. När Lucien Jacob - traktens mest kända vinpersonlighet - pensionerades år 1989 övertog barnen Chantal och Jean-Michel ansvaret för driften av familjens vingård. Här visas vi runt och provsmakar några av gårdens viner.

Dag 7. Fredag 25 oktober        Senapsprovning & Vingårdsbesök
Efter frukost väntar ännu ett smakfullt besök. Edmond Fallot La Moutarderie är ett familjeägt företag som år 1840 startade sin verksamhet och som än idag tillverkar och säljer lokalproducerad senap. Här får vi en rundtur och möjlighet att smaka på denna franska specialitet. Därefter beger vi oss till Château de Pommard som sedan år 1726 producerat sina exklusiva och fantastiska viner. Tillsammans med en vinexpert gör vi en rundtur där vi besöker vinkällaren och smakar på några av vinerna. Därefter har vi eftermiddagen fri att på egen hand uppleva mer av Beaune. Lunch och middag på egen hand.

Dag 8. Lördag 26 oktober       Dags att lämna Beaune
När vi ätit frukost säger vi adjö till Beaune för den här gången och påbörjar vår resa hemåt igen. På vägen hinner vi med en avstickare till den mysiga lilla staden Riquewihr i regionen Alsace, där vi även gör resans sista vinprovning.  Framåt sena kvällen når vi Tyskland och Friedrichsdorf där vårt övernattningshotell väntar med middag. Ca 562 km

DAG 9. Söndag 27 oktober     På tyska vägar norröver
Efter frukost fortsätter färden genom Tyskland och framåt eftermiddagen når vi Kiel och vår väntande färja som ska ta oss tillbaka till svensk mark igen. Ombord på båten låter vi oss väl smaka av fartygets à la carte middag och spenderar senare natten i våra hytter innan vi når Göteborg. Ca 570 km

DAG 10. Måndag 28 oktober   Hemåt
Vi äter frukost ombord på färjan innan vi rullar av i Göteborgs hamn och fortsätter vår hemfärd. Längs vägen stannar vi till för möjlighet till lunch någonstans i trakterna kring Jönköping och beräknar nå Stockholm under eftermiddagen. Ca 500 km.

I resan ingår
Båtresa Göteborg-Kiel t/r,
Del i tvåbäddsrum/utsideshytt,
9 Frukost,
8 Måltider,
Vinprovningar och besök enligt program,
Reseledare och Bussresa

(med reservation för ändringar på vingårdar)
Avgångar
19 okt 2019 (lördag)

Platser finns
17980 SEK
Hotellinfo
Dorint Parkhotel Bad Neuenahr (hotel-bad-neuenahr.dorint.com/de)
Hotel De Champagne Epernay www.hoteldechampagne.fr
Ibis Beaune Centre (www.ibis.com/hotel-1363-ibis-beaune-centre)
Mercure Hotel Bad Homburg (www.accorhotels.com/mercure-hotel-bad-homburg-friedrichsdorf/index.shtml)
Stena Line (www.stenaline.se
Avgångsplats
Stockholm, Cityterminalen kl. 10.30
Södertälje, Syd kl. 11.00
Orter längs E4:an/Väg 40
extra
Enkelrum/Enkelhytt 3 500:-