Upplev Israel och Palestina – Lokal mat och tusenårig historia

Bokningskod: ISRAEL

Upplev Israel och Palestina – Lokal mat och tusenårig historia

 

Följ med på en häpnadsväckande färd genom historien där ingen lämnas oberörd. Möt gryningen i en tusenårig stad där kvarlämningar av historiska byggnader gör att det känns som tiden stått still och röster från förr viskar till oss genom stenar och murar. Vi besöker bibliska platser som Genesarets sjö, Nasaret och Betlehem- Vi ser Jerusalem – helig stad för tre världsreligioner, Födelsekyrkan i Betlehem, tar linbanan till Herodes klippfästning Masada, ser grottorna i Qumran där de berömda Dödahavsrullarna hittades, och tar ett dopp i Döda Havet. Dessutom lär vi oss mer om det moderna Israel när vi besöker en kibbutz och flanerar genom ett kosmopolitiskt Tel Aviv.

DAG 1. Mot Israel

Vi flyger från Stockholm Arlanda ner till Tel Aviv där vi möts av vår buss och lokala guide som tar oss på en stadsrundtur i staden. Tel Aviv är Israels näst största stad efter Jerusalem, och det är milsvid skillnad mellan Jerusalems historiska och religiösa atmosfär och Tel Aviv. Här kan man konsten att njuta av livet och man går gärna på restauranger, barer och nattklubbar. Dagarna kan tillbringas på någon av de vackra stränderna vid Medelhavet. Efter rundturen checkar vi in på vårt fina hotell beläget precis vid havet. Middag på egen hand.

 

DAG 2. Levinskys Matmarknad

Efter frukost är det dags för oss att få uppleva stadens matkultur. Med guide gör vi en halvdagsutflykt där vi smakar på lokala delikatesser. Levinskys matmarknad är ett goumandparadis med sitt stora och fina utbud av smaker; kryddor, nötter, torkad frukt. För varje doft, varje krydda finns en berättelse om rötter, kamp och nationalitet som fördjupar dess innebörd. Vad som förenar alla dessa variabler är en kärlek till mat. Eftermiddag och kväll är fri att upptäcka staden på egen hand.

 

DAG 3. Caesarea, Vingårdsbesök, Akko och Genesarets Sjö.

När vi ätit frukost och checkat ut är det dags att ta bussen till de norra delarna av Israel. Vi ser den fantastiska hamnstaden Caesarea. Denna antika stad ståtar med imponerande romerska ruiner, inklusive en av de största amfiteatrarna som byggts under romartiden. Vi besöker Haifa som är Israels tredje största stad, belägen vid Medelhavet och som är byggd på Karmelbergets sluttningar. Förutom att vara en modern industristad är Haifa också centrum för Bahá’i-tron. Detta är en av världens yngsta religioner. Vi ser också korsriddarstaden Akko, en mycket charmig plats med en levande historia. De flesta av korsriddarnas byggnader blev dock lite "förnyade" under stadens ottomanska herravälde.
Vi gör också ett besök på Amphora Winery där vi får prova några av deras berömda viner. Vi når under sena eftermiddagen Tiberius vid Genesarets Sjö. I Nya testamentet är Genesarets stränder platsen för ett flertal av Jesu predikningar och är den sjö där han enligt legenden gick på vattnet. Vi checkar in på vårt hotell och äter gemensam middag.

 

DAG 4. Båttur och Kapernaum

När frukosten är avslutad ska vi ta båt ut på Genesarets sjö, fullt av platser där Jesus mirakler ska ha ägt rum. Vi ska nu göra en ”mirakel-tur” för att uppleva dessa mytomspunna ställen. Sedan fortsätter vi vidare till Tabgha där Jesus fick fem bröd och två fiskar att räcka till 5 000 hungriga troende. Vi slutar vår rundtur i Kapernaum. Här bodde Jesus en gång, och det var här han utförde fler mirakel än på någon annan plats. Vi besöker också Saligprisningarnas berg där Jesus enligt traditionen höll sin bergspredikan. Gemensam middag under kvällen.

 

DAG 5. Masada och Döda havet

Efter frukost gör vi ett besök på Masada där Kung Herodes den store byggt ett palats på platsen för Masadas fästning och som idag är ett världsarv. Vi njuter av utsikten från denna fantastiska plats.

Under eftermiddagen beger vi oss mot Döda havet där vi får möjlighet att ta ett dopp i denna salta sjö. Under kvällen ankommer vi till Jerusalem och vårt hotell som väntar med middag.

 

DAG 6. Jerusalem

När vi ätit frukost väntar oss en heldag i Jerusalem och dess omgivningar. Vi besöker Oljeberget och vid dess fot ligger Getsemane örtagård, platsen där Judas gav Jesus den ökända kyssen. Om trädgården är öppen passar vi på att gå runt på denna historiska plats. Vi går på upptäcktsfärd i den gamla stadsdelen som vi har sett uppe ifrån Oljeberget. Vi ser gamla delen av Jerusalem genom ”avfalls-porten”, porten ligger bara en kort promenad från Klagomuren som är judendomens allra heligaste plats. Klagomuren kallas också den västra muren eftersom den var en stödmur på den västra sidan av judarnas stora tempel. Vi tar oss från Klagomuren vidare upp på Tempelberget som är Jerusalems allra största sevärdhet. Berget är uppkallat efter Salomos tempel. På kvällen äter vi gemensam middag.

 

DAG 7. Betlehem

Efter frukost beger vi oss mot Betlehem, Jesu födelsestad. Vårt besök i staden börjar vid Herdarnas fält där ängeln förkunnade Jesu födelse för herdarna. Sedan tar vi oss till platsen där allt började, nämligen Födelsekyrkan, som sägs vara byggd över den grotta där Jesus föddes. Detta är den äldsta kyrkan i världen som fortfarande är i bruk. Vi går genom ödmjukhetens dörr, som endast är en meter hög. En trappa i kyrkan leder ner till grottan i Födelsekyrkan, där en silverstjärna i golvet markerar den exakta platsen för Jesu födelse. Här finns dessutom en krubba som sägs vara precis den krubba som vi alla har hört talas om i julevangeliet. Vi besöker också Israel Museum som bl.a. har en fantastisk modell på Jerusalem från Jesu tid. Vi ska dessutom också se en annorlunda sida av Jerusalem - en sida som visar en modern stad som pulserar av liv. Middag på egen hand.

 

DAG 8. Hemåt

När vi ätit frukost och checkat ut från hotellet är det dags att bege sig hemåt. Med buss tar vi oss den korta biten till Ben Gurion flygplats där vårt flyg väntar för att ta oss hem till Stockholm igen
där vi sen kan smälta alla intryck vi fått och smaker vi känt under resans gång.

 

8 dagar 

 

 

I resan ingår
Flygresa Stockholm-Tel Aviv t/r inkl. flygskatter,
Del i tvåbäddsrum, 6 Måltider,
Bussresa,
Lokalguide,
Besök och Entréer,
Levinsky matmarknad utflykt,
Visum
Avgångar
04 okt 2018 (torsdag)

Platser finns
24980 SEK
Hotellinfo
Leonardo Art Hotel i Tel Aviv,
Nof Ginosar vid Tiberias,
Eyal Hotel i Jerusalem.
Avgångsplats
Arlanda Flygplats, Stockholm
extra
Enkelrum 6.700:-