Världsarvet Höga Kusten – och det röda Ådalen

Bokningskod: HÖGAQ

Världsarvet Höga Kusten

Höga Kusten är ett av Sveriges mest unika områden. Kombinationen av kustnära berg, djupa skogar och en aktiv skärgård är så speciell att UNESCO utnämnt Höga Kusten till ett Världsarv.

DAG 1. Norrut

Avresa på morgonen och färd längs Norrlandskusten, med uppehåll för kaffe samt lunch vid Högakustenbron. Bron över Ångermanälven är en av världens längsta hängbroar – totalt 1800 meter lång. Vi gör också uppehåll vid Lunde, centrum för de s.k. Ådalshändelserna 1931, och dricker eftermiddagskaffe invid monumentet som är uppfört till minne av händelserna. Sedan far vi vidare till vårt hotell på Hallstaberget i Sollefteå. Efter incheckning samlas vi för gemensam middag på hotellet. Ca 540 km.

DAG 2. Höga Kusten

Färden går via Sandslån, en gång världens största sorteringsverk för timmer, ut mot Nordingrå där vi verkligen får uppleva det genuina Höga kusten. Här finns idylliska fiskelägen som Norrfällsviken, Bönhamn och Barsta, och i det sistnämnda gör vi ett besök, bl.a. i fiskarkapellet från 1600-talet. Vi besöker också Villa Fraxinus, en fantastisk plats att se. Här är allt i harmoni; trädgårdens planteringar, byggnaden – ja, allt. Vi åker vidare till museibyn Mannaminne i Häggvik, skapad av konstnären Anders Åberg. Bland husen i friluftsmuseet finns både ditflyttade historiska byggnader och hus som är byggda på plats. Där finns bl.a. en ungersk bondgård och en norsk stavkyrka. Ca 150 km.

DAG 3. Höga Kustens skärgård

På denna utflykt upplever vi ett par verkliga måsten – den vackra Skärgården och Surströmming. Vi börjar med Skärgården. I Docksta tar vi båten till Ulvöhamn och under den halvannan timme långa turen kan vi njuta av den vackra arkipelagen. På Ulvön vankas det en fin skärgårdsbuffé med diverse sill-, strömmings-, sik- och laxrätter på Ulvö hotell. Innan vi lämnar ön gör vi ett besök i Ulvö Gamla Kapell. Därefter tar vi båten tillbaka till Docksta, där bussen väntar och via Skuleberget för oss tillbaka till Sollefteå och hotellet. Båda kvällarna samlas vi för gemensam middag. Ca 130 km.

DAG 4. Döda Fallet och Thailändska Paviljongen

På vår väg hemåt tittar vi närmare på det märkliga Döda Fallet, som skapades 1796, när Vildhussen försökte gräva en flottningsränna förbi forsen, men älven valde sig en ny väg. Ganska nära intill står den Thailändska Paviljongen, som byggts i vår tid, som ett minne av att kungen av Siam, Chulalongkorn, besökte platsen i juli 1897 - på inrådan av sin värd Oscar II. Paviljongen är en smått otrolig syn, där den står - mitt i den norrländska naturen. Under resan hemåt äter vi lunch tillsammans och stannar under eftermiddagen för en kaffepaus vid något trevligt ställe. Vi ankommer till Stockholm under kvällen.  Ca 595 km.

I resan ingår
Del i dubbelrum,
3 Frukost,
6 Måltider,
Färja till och från Ulvön,
Besök och Entré till Mannaminne,
Villa Fraxinus samt Thailändska Paviljongen,
Bussresa
Avgångar
14 jun 2018 (torsdag)

Platser finns
7680 SEK
Avgångsplats
Cityterminalen, Stockholm, kl. 07.00
Uppsala, Circle K E4:an Norra kl. 07.55
Gävle Bro, E4:an Norra, kl. 08.55
extra
Enkelrumstillägg 990:-