Alsace, Bourgogne, Champagne & Chablis

Bokningskod: ABC

Alsace, Bourgogne och Champagne & Chablis

 

Njut av det goda i livet, följ med oss till Frankrike! Här gläds vi inte enbart åt utsökta viner utan får även uppleva den franska idyllen. Genom fridfulla städer, pittoreska byar, böljande vinfält och fantastiska landskap ser vi några av världens främsta vingårdar och upplever kulinariskahögtidsstunder. Här avnjuts lantliga rätter som Boeuf Bourguignon och Coq au Vin tillsammans med de ädlaste av viner från Alsace, Bourgogne och Chablis.

 

DAG 1-2. Genom Sverige till Trier

Vi börjar vår resa med buss från Stockholm till Trelleborg för att sedan åka nattfärja, där vi har fina utsideshytter, till Tyskland och under morgonen anländer vi till Travemünde. Resan fortsätter längs Tysklands vägar och städer och så småningom anländer vi till ståtliga Trier som är beläget i den vackra Moseldalen. Här ges tid att se sig omkring, kanske ett besök vid den imponerande romerska Svarta Porten? Middag ingår både här och på båten. Ca 1 560 km.

 

DAG 3. Mot Champagne

Efter frukost rullar bussen vidare mot Frankrike genom Mosel, innan vi når vår slutdestination Auxerre i Champagne. Här besöker vi Maison Eugene Mercier i Epernay där vi provsmakar champagne. Familjens historia började under av Napoleon IIIs regeringstid, i det andra kejsardömet, en period av blomstrande ekonomiskt välstånd. När Eugène Mercier bara var 20 år gammal etablerade han sitt eget vinhus och revolutionerade världen av champagne. Efter provningen äter vi gemensam middag på en lokal restaurang och tar sedan en liten promenad - för de som önskar, såklart.  Ca 485 km.

 

Dag 4-6 Bourgogne och Franska delikatesser

Tre dagar i Bourgogne och dess omgivningar som vi fyller med smakupplevelser! Det blir en härlig kompott av franska delikatesser och äventyr. Frukost serveras varje morgon och under dessa dagar har vi valt att middag inte ingår så att var och en själv får möjlighet att botanisera bland de franska restaurangerna.

Vi besöker vingården Brocard och får möta Chablis och dess viner på bästa möjliga sätt. 1973 flyttade Jean-Marc Brocard till Préhy och skapade sin vinproduktion mitt på de gröna vinfälten. Tillsammans med sin svärfar skapade de den balans och harmoni som krävs för att göra ett bra vin, enligt de båda vinkännarna.

En av dagarna får vi besöka vingården Château Mersault. I den eleganta vita byggnaden tillverkar man viner som säljs över hela världen. Vingården har årligen mer än 20.000 besökare och är en av de mest besökta vingårdarna i området. Vi besöker Cassisium som sedan år 1933 tillverkat sina unika svartvinbärsdrycker som kan drickas rent, ”on the rocks”, eller som smaksättning till mousserande vin. Vi får under vår rundtur möjlighet att höra historien bakom Cassisium, se hur tillverkningen går till, och får chansen att provsmaka.

Vingården Edmond Fallot La Moutarderie, besöker vi också!

Ett familjeägt företag som år 1840 startade sin verksamhet och än idag tillverkar och säljer lokalproducerad senap. Där får vi en rundtur och möjlighet att smaka på denna franska specialitet. Ett annat besök blir vingården Château de Pommard som sedan år 1726 producerat sina exklusiva och fantastiska viner. Tillsammans med en vinexpert från gården gör vi en rundtur där vi besöker vinkällaren och självklart smakar vi på några av vinerna.

I över 400 år och i 13 generationer har vingården Dufouleur Père & Fils varit vinproducenter.

Med lång erfarenhet och en ständig betoning på kvalitet har de gjort gården till en av de bästa.
Vi besöker vingården och provar några av deras fina viner. Vi besöker Domaine d’Ardhuy som ligger i den södra delen av Côte de Nuits. Gården som vi finner vid slutet av en liten väg omsluten av vinrankor har även den producerat vin i generationer. Under vårt besök får vi provsmaka vin i världsklass och se oss runt på vingården.

Under vår tid här besöker vi även matmarknaden i Dijon. Här kan man hitta alltifrån franska bakverk till ostar i mängder. Marknaden har sedan flera hundra år haft ett gott rykte för sitt eleganta utbud och sin kvalitet. Människor som besöker marknaden återkommer gärna och ofta. Här flanerar vi på egen hand och kan njuta av både upplevelsen och maten.

 

DAG 7. Dags att lämna Beaune

Då påbörjar vi vår hemresa och beger oss mot Tyskland. På vägen hinner vi även med en avstickare till den mysiga lilla staden Riquewihr och framåt kvällen når vi Frankfurt där vårt hotell väntar med middag. Ca 545 km.

 

DAG 8. Mot Kiel

Efter frukost fortsätter färden genom Tyskland till Kiel. Här väntar vår färja som ska ta oss tillbaka till svensk mark igen. Ombord på båten äter vi middag och spenderar natten i våra utsideshytter innan vi når den svenska hamnen. Ca 593 km.

 

DAG 9. Hemåt

Vi äter frukost ombord på färjan innan vi rullar av i Göteborgs hamn och fortsätter vår hemfärd. Längs vägen stannar vi till för möjlighet till lunch i trakterna kring Jönköping och beräknas nå Stockholm under eftermiddagen. Ca 467 km.

 

I resan ingår
Båtresa Trelleborg-Travemünde,
Kiel-Göteborg,
Del i tvåbäddsrum/utsideshytt,
9 Frukost,
7 Måltider,
Vinprovningar och besök enligt program,
(med reservation för ändringar på vingårdar),
Reseledare och Bussresa
Avgångar
13 okt 2017 (fredag)

Platser finns
17480 SEK
Hotellinfo
Stena Line
www.stenaline.se

Arcadia Hotel Trier
www.arcadia-hotel.de/trier/

Ibis Beaune Centre
www.accorhotels.com

NH Frankfurt Mörfelden
www.nh-hotels.com
Avgångsplats
Stockholm, Cityterminalen kl. 10.30
Södertälje, Syd kl. 11.00
Orter längs E4:an/Väg 40
extra
Enkelrum/Enkelhytt 2000:-